Tiny Forestival 2019

Op zaterdag 9 november vond het Tiny Forestival plaats. Zo’n 80 mensen die iets met Tiny Forests te maken hebben uit heel Nederland verzamelden zich in Utrecht. Initiatiefnemers, planters, onderzoekers, gemeentes, hoveniers en een aantal van mijn medecursisten Tiny Forest in eigen tuin. Een dag met sprekers, workshops en ontmoeting. Ook Hilde reisde af naar de Domstad.

Daan Bleichrodt opende de dag.

IVN-medewerker Daan Bleichrodt raakte een paar jaar geleden geïnspireerd door een Tedtalk ‘an engineers’ vision for Tiny Forests everywhere’ van Shubhendu Sharma. Hierin vertelde Shubhendu over zijn weg naar het planten van inheemse bossen. In de afgelopen jaren werkten zij samen en introduceerden zij Tiny Forest in Nederland. In het kort blikte hij terug naar wat er in de afgelopen anderhalf jaar is gebeurd en keek hij vooruit naar 2020. Een enorme stijging van het aantal Tiny Forests in Nederland en een toenemend aantal betrokken vrijwilligers. Vervolgens sprak Shubhendu Sharma zelf vol enthousiasme over de weg die hij bewandeld heeft tot nu. Onze eigen live Tedtalk!

Onderzoeker Fabrice Ottburg (Wageningen University en Research) presenteert de voorlopige resultaten van het onderzoek naar biodiversiteit in de Tiny Forests. Dit citizen science onderzoek wordt mede mogelijk gemaakt door vrijwillige Tiny Forest onderzoekers in het hele land. Hij vertelde over het aantal en soort waarnemingen en tegen welke beperkingen ze soms oplopen.

Er waren twee workshoprondes. De eerste die ik volgde, ging over bodemleven. Ik hoopte informatie te verzamelen over hoe dat te doen, maar leerde vooral wat theorie over bodemleven en het belang ervan. Zeker interessant. En de kennis die ik zocht, zou ik moeten kunnen vinden op www.bodemdierendagen.nl. Wordt vervolgd, want hiermee gaan we zeker iets doen.

Shubhendu als leraar.

De tweede workshopronde koos ik voor Shubhendu. Welke rol spelen klimaatzones en de context van landen in het aanleggen van Tiny Forest. Met beeldmateriaal nam hij ons mee naar projecten in India, Pakistan en Libanon. Welke omstandigheden zijn er waar je rekening mee moet houden, fysiek, maar ook cultureel. Heel inspirerend. Want hoewel ik heel blij ben met ons bosje, er zijn plekken in de wereld waar herbebossing echt heel belangrijk is. Het verkoelt, het verbetert bodemleven en uiteindelijk kan het regen aantrekken, waardoor mensen beter voedsel kunnen verbouwen.

Betekenisvolle uitspraak: “Overal waar ooit een bos gestaan heeft, kan opnieuw een bos groeien.”

Oude afbeeldingen laten zien waar ooit bos geweest is.

Erg leuk om ook met medecursisten bij te praten over hoe ver iedereen is, welke uitdagingen zij hebben en vooral ook welke oplossingen zij.

Shubhendu, Cindy, Hilde

Kortom, een fijne gezellige inspirerende dag!