Schatzoeken deel 2

Begin oktober kwam Doeke Krikke, PGP-collega en tevens lid van de archeowerkgroep Valkenburg aan de Geul al een keer langs. Maar door de grote dikke graslaag was het lastig zoeken, dus afgelopen zondag kwam de herkansing op onze inmiddels grasloze plantlocatie. En met resultaat!

De metaaldetector klonk regelmatig. Voorzichtig en methodisch werd de bodem onderzocht. Belangrijkste conclusie, er heeft op deze plek waarschijnlijk een kleine hoeve of stal gestaan. Stukjes pleisterwerk, stenen, mergel, houtskool wijzen hierop. Daarnaast werden er delen van gebruiksvoorwerpen gevonden. Een ring van een kastdeur, een gesp van een hoofdstel van een paard, scherven van aardewerk, spijkers, flessendopjes en nog een aantal zwaar verroeste dingen die nog schoongemaakt gaan worden.

“Wat gebeurt er met onze schatten?”, vroegen onze kinderen. Doeke gaat ze schoonmaken, maakt er een verslagje van en dan kunnen ze in het museum van Valkenburg komen te liggen. “O wat gaaf! Mogen wij dan als eerste gaan kijken?”.

Hieronder het fotoverslag, klik op de foto’s voor een vergroting.