Beeld zegt meer dan woorden

Het is op onze blog even stil geweest, maar achter de schermen is hard gewerkt. We mikken op 10 november als plantdag en eigenlijk vindt het het harde werk al voor die tijd plaats. Nu dus. Voordat we de stand van zaken met jullie delen, eerst even dit. Omdat een beeld meer zegt dan 1000 woorden…

bodemverrijking

Zoals al eerder gemeld, het principe Tiny Forest gaat uit van een zo goed mogelijk geprepareerde bodem, zodat het bosje in korte tijd kan uitgroeien tot een volwassen bos. Ons bodemtype löss staat niet in het handboek van IVN vermeld en dus kunnen wij ook niet één op één de bodemverrijking toepassen die IVN voorschrijft. Een beetje experimenteren dus.

Wij hebben gekozen voor een rijke mestcompost van Bio-Kultura. Dat bestaat onder andere uit twee soorten biologische organische mest, koskosvezels, boomschorscompost en plantaardige compost. Daarnaast voegen we stro toe aan de bestaande grond. Onze toch al vrij vruchtbare losse lössgrond zou hiermee nog voedselrijker en vochtvasthoudender moeten worden.

De toplaag is er al machinaal afgehaald en deze graszoden vormen een muurtje rond het aan te planten bos. Dat gaan we inzaaien met inheems bloemenmengsel van Cruydthoeck.

Plantgoed

We hebben met een aantal boomkwekerijen contact gehad. Biologisch plantgoed is als wortelgoed nauwelijks verkrijgbaar, dus dat criterium hebben we losgelaten. En dan is het puzzelen, welke bomen en heesters kies je? We zijn uitgekomen op een lijst van maar liefst 32 soorten en er stonden er eigenlijk nog meer op mijn wenslijstje. Maar voor ons is het prettig als alles geleverd wordt vanuit één punt en vóór onze gewenste plantdatum. Dat lijkt gelukt, vanmiddag hebben we een offerte geaccepteerd van een Limburgse boomkwekerij.

De Nederlandse namen: Spaanse Aak ofwel Veldesdoorn, Zwarte en Witte Els, Krenteboom, Ruwe en Zachte Berk, Tamme Kastanje, Haagbeuk, Gele en Rode Kornoelje, Gewone Hazelaar, Eenstijlige Meidoorn, Gewone Kardinaalshoed, Vuilboom, Es, Wilde liguster, Rode Kamperfoelie, Wilde Appel, Witte Populier, Zoete Kers, Gewone Vogelkers, Sleedoorn, Zomereik, Wegedoorn, Hondsroos, Schietwilg, Boswilg. Gewone Vlier, Wilde Lijsterbes, Winterlinde, Ruwe Iep en Gelderse Roos.

Mulchlaag en steun

Voor de benodigde mulchlaag hebben we gekozen om lokale producten te hergebruiken. Dat betekent gevallen boomblad en versnipperd snoeiafval en boomschors, de buitendienst van de gemeente helpt ons hiermee. De komende weken gaan we dit verzamelen. We kijken dit jaar ineens heel anders naar alle (bijna) vallende bladeren! En Marktplaats helpt ons aan tweedehandse bamboestokken om de nieuwe aanplant het eerste jaar te helpen met rechtop staan.

To do

In de komende drie weken verzamelen we de materialen voor de mulch. Bewerken we de bodem verder waarbij we de grond gaan mixen met de verrijkingsmaterialen. Versjouwen we dakpannen en oude stenen die we uit ons huis en onze tuin verzameld hebben naar de plantlocatie, hiermee gaan we stapelmuurtjes maken langs ons pad door het bos. Ideaal voor kleine diertjes. Verder gaan we misschien nog op zoek naar een beloopbare bodembedekker voor ons bospad en Raoul gaat sowieso een bankje maken voor in het midden van het bos. En de Blog Schatzoeken Deel 2 schrijven natuurlijk, want die leverde een stuk meer op dan de eerste!

Sneak Preview